Košarka je složena i dinamična sportska igra koju karakteriziraju česte i brze izmjene napadačkih i obrambenih akcija. Spada pod najdinamičnije sportske igre. Od igrača zahtjeva inteligenciju, koncentraciju, snagu, snalažljivost, veliki odraz (skok), okretnost, dobro kretanje s loptom i bez nje, preciznost šutiranja te izvođenje tehničkih i taktičkih zadataka u igri. U košarkaškoj igri sudjeluju dvije ekipe od po pet igrača a cilj igre je da svaka ekipa ubaci loptu u protivnički koš. To je igra koja je primjenjiva svima (djeci, ženama, muškarcima te osobama s invaliditetom).

U Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji košarka se počela igrati gotovo istovremeno u svim njenim krajevima. Godine 1923. izaslanik Crvenog križa William A. Wieland prikazao je američku košarku na tečajevima koji su se održavali u Beogradu za profesore gimnastike osnovnih i srednjih škola. Osim u Beogradu tečaj je održan u Sarajevu, Zagrebu i Splitu. Uz pomoć Sokolske organizacije upoznao je polaznike tečaja s osnovama tehnike, taktikama i pravilima košarkaške igre. Godine 1923. objavljena su pravila košarke na hrvatsko srpskom jeziku u knjizi A. Brazdila „Gimnastičke igre za škole, društva i vojsku“. Potpuna pravila košarke preveli su 1924. godine Vulović i Rančić te su pravila iste te godine štampana u Beogradu.

U Zagrebu je 27. januara 1929. godine održana prva košarkaška utakmica u dvorani Realne gimnazije između ženskih ekipa Akademskog sportskog kluba i Prvog hrvatskog građanskog sportskog kluba. Ranih tridesetih košarka se igrala u dvorani I. realne gimnazije u Zagrebu i na novoizgrađenom srednjoškolskom igralištu u Klaićevoj ulici. Najaktivniji u igranju košarke bili su Sokolsko društvo u Zagrebu II i srednjoškolci iz I. realne gimnazije koji su često igrali utakmice između sebe ili protiv bugarskih studenata koji su studirali u Zagrebu. Krajem 1933. godine i početkom 1934. godine košarka se počinje igrati i u Beogradu, Sarajevu, Ljubljani, Štipu, Karlovcu, Sušaku i drugdje.

Od 16. maja 1936. do 1939. godine Jugoslaviju je u Međunarodnoj košarkaškoj federaciji FIBA zastupao Savez Sokola Kraljevine Jugoslavije, 1945. godine počinje je zastupati Odbor za košarku Fiskulturnoga saveza Jugoslavije a 1948. godine preuzima Košarkaški savez Jugoslavije (KSJ). Godine 1960. Jugoslavija se po prvi put pojavljuje na XVII. Olimpijskim igrama održanima u Rimu.

Izvor: zir.nsk.hr