Ljubitelji košarke sigurno znaju da je tvorac košarke Džejms Nejsmit ovu igru osmislio još davne 1891. godine. Vjerovali ili ne, tada se košarka igrala sa fudbalskom loptom jer košarkaška nije postojala. Fudbalska lopta ubacivala se u korpe (eng. basket – otuda ime basketball) koje su služile kao koševi.

Nejsmit se 1894. godine obratio kompaniji A. G. Spalding & Bros sa zahtjevom da napravi prvu loptu za košarku. Spalding je inače pionir u pravljenju prije svega lopti, a potom i drugih sportskih rekvizita, za brojne sportove. Prva ikada košarkaška lopta bila je kožna, spojena šavom (pertlom) i braon boje. Težila je nešto više od 500 grama, njen obim je bio 32 inča, a to je 81cm,  i bila je za 4 inča veća u odnosu na tadašnju fudbalsku loptu.

noah-silliman-EcTL3VkgId4-unsplash

Košarka je vremenom postala jedan od najmasovnijih i najpopularnijih sportova na svijetu, a kako su se mijenjala pravila i zahtjevi ovog sporta, tako se mijenjala i košarkaška lopta. Pertla (šav) na lopti, sklonjena je 1937. godine. Iako nema detaljnijih informacija, postoji podatak da je idejni tvorac lopte bez šavova bio Čak Tejlor (Chuck Taylor) košarkaš i trener poznat i kao jedan od najvećih promotera popularnih “starki”. Osim što je vizuelno izgledala ljepše, lopta bez pertle je i bolje odskakala.

stephen-baker-QAX5Ylx-lKo-unsplash (1)

Sve do 50-ih godina prošlog stoljeća, košarkaške lopte bile su braon boje. Međutim, ta boja ne samo da je bila problematična igračima, već je bila gotovo nevidljiva za publiku. Toni Hinkl (Tony Hinkle), košarkaški trener sa Butler Univerziteta došao je na ideju da napravi košarkašku loptu koju bi lako mogao da vidi svako ko se nalazi u blizini terena. Po njegovoj zamisli, Spalding je 1957. godine napravio prvu košarkašku loptu u narandžastoj boji koja je svoj debi imala 1958. godine u NCAA finalu u Luisvilu u Kentakiju. NCAA je bila impresionirana vidljivošću lopte te je od tada narandžasta boja postala standard.

gene-gallin-u_yi-1kUh2o-unsplash novoDanas skoro sve košarkaše lopte imaju gumenu unutrašnjost, potom slijede slojevi vlakana, a spoljni dio napravljen je od prirodne ili vještačke kože ili od gume. NBA je 1983. godine proglasila je Spaldingovu košarkašku loptu od sirove kože kao zvaničnu loptu za ovaj sport. Najfinija koža od koje se pravi pruža vrhunski kvalitet i odgovara svim standardima igre u zatvorenom prostoru, odnosno na parketu. Veličina i težina lopte se razlikuju u zavisnosti od lige i toga da li sa njom igraju muškarci, žene ili juniori. U NBA ligi pravilo je da obim lopte bude 29.5 inča, odnosno 74.5 cm za muškarce, a težina je između 560 i 650 grama – to je takozvana veličina 7, dok žene igraju sa loptom veličine 6 koja je teška između 510 i 560gr, a čiji je obim 29 inča (73.6 cm).

tj-dragotta-Gl0jBJJTDWs-unsplash

FIBA ima nešto drugačija pravila, lopta kojom igraju muškarci može biti obima od 29.5 inča do 30.7 inča, dakle ista kao u NBA ili veća. Također, pritisak vazduha u lopti treba da bude takav da kada je lopta bačena sa visine od 180cm na podlogu za igru, treba da odskoči između 120 i 140cm. Pored Spaldinga, u profesionalnoj košarci koriste se i lopte drugih proizvođača, kao što su Wilson, Molten itd…

Izvor: bulut3x3.basketball