Uloga trenera je da košarkaški program prilagodi uzrastu djeteta te da mu učenje košarke bude zabavno i da se dijete osjeća sigurno. Trener ili sportski učitelj kao što ime govori je važna osoba koja svojim osobinama i sposobnostima a najviše svojim znanjem mora voditi mladog košarkaša kroz odrastanje kao osobe i budućeg sportaša. Na taj način trener priprema mladog sportaša da racionalno primi i rješava svoje probleme, frustracije i ostale životne situacije.

Trener mora poznavati pravila, metode te općenito poznavati košarkašku igru kako bi znao planirati i programirati košarkaški program. Uloga trenera je da sportski program, to jest učenje košarke, prilagodi svim sudionicima i bez obzira na njihova stečena znanja i vještine košarkaške igre učini košarku što zabavnijom i prihvatljivijom kako bi se djeca što duže zadržala u programu. Svoj program treba promovirati kao dinamičnu i zabavnu igru te kroz mnogo raznih oblika takmičenja i štafeta davati podršku i nagrađivati djecu.

Osim u radu s djecom uloga trenera je da znaju postupati s roditeljima. Trenerov autoritet mora se bazirati na znanju ukoliko želi uspješno voditi sportski program. Osim o autoritetu mora brinuti o svom osobnom izgledu te profesionalnom ponašanju s obzirom da je on primjer djeci. U toj dobi su djeca jako osjetljiva te mora paziti kako ne bi nekoga povrijedio i prema svima se treba jednako ponašati i pokazivati poštovanje. Mora biti spreman slušati djecu i njihove probleme kako bi im pomogao u rješavanju njihovih problema.

Za djecu je najvažnije da budu prihvaćena a trener u tome može pomoći tako da im osigurava međusobnu povezanost unutar ekipe bez obzira na njihovo znanje i sposobnost pojedinca. Osim sportskih interesa ne smije se zaboraviti i zapostaviti interes djece, već ga se treba poticati i razgovarati o tome bilo to vezano za sport ili nekakvu drugu aktivnost, hobi ili nešto drugo. Ako više djece imaju iste interese možda se to može uključiti u trening. Naprimjer većina djece voli super junake pa se tako tokom treninga može formirati nekoliko grupa koje će predstavljati team nekog junaka; npr. Superman team ili Wonder Woman tema. Uz puno puno mašte i ideja igra se da napraviti još zanimljivijom.

Trener je osoba koja zna na koji način treba komunicirati sa svojom ekipom. Na prvom mjestu je međusobno poštivanje i poznavanje svakog igrača te njegove kvalitete. Trener promatrajući tok igre mora znati kad je vrijeme za zamjenu, mora vidjeti stvari kao što je umor igrača ili pad motivacije kako bi mogao na vrijeme djelovati i popraviti sve što se da kako bi ekipa mogla postići odgovarajući uspjeh. Ako je trener prije nego što je počeo trenirati svoju ekipu bio i sam sportaš, zna na koje stvari treba paziti.

Komunikacija je glavno sredstvo kojom se rješavaju problemi, nezadovoljstvo, nejasnoće, te sve ostalo u ekipi. Komunikacija u košarci između trenera i igrača je dozvoljena na treningu, prije utakmice, za vrijeme utakmice, u pauzama te nakon utakmice. Da bi trener bio uspješan u pripremi i vođenju košarkaške ekipe potrebno je jasno odrediti zadatke i uloge igračima. Neki od čimbenika uspješnosti ekipe su: visoka razina sportske forme i treniranosti, kondicijska pripremljenost igrača, psihosocijalna stabilnost igrača i trenera, malo izgubljenih lopti, puno postignutih koševa, dobra obrana i napad, odnos ekipe, poštivanje pravila, motivacija, dobra komunikacija i suradnja trenera i igrača, režim života itd.

Trener je ključna osoba za vođenje košarkaške ekipe te je njegov zadatak voditi ekipu do ostvarivih ciljeva. Sport u predškolskoj dobi vrlo je važan za razvoj djeteta. Veliku ulogu u razvoju mladog sportaša imaju trener/učitelj i roditelji. Mini košarka je košarka prilagođena djeci u dobi od pet do dvanaest godina u kojoj sudjeluju dječaci i djevojčice. Omogućuje djeci da se upoznaju s košarkaškom igrom na zanimljive načine i kroz igru.

Izvor: zir.nsk.hr