Svi oni koji redovno vježbaju u teretani ili bilo koji sport, znaju da je pravilna hidratacija jako bitna, naročito u vrijeme treninga, jer je naš organizam sastavljen od 70% vode. Voda u organizmu održava život stanica i pravilan rad organa, a njen nedostatak u početku se manifestira prvim simptomima kao što su osjećaj žeđi, vrtoglavice, iscrpljenosti, glavobolje, manjkom koncentracije i kasnijim, kada je već ugroženo zdravlje, kao što su groznica, toplotni udar, malaksalost, otečen jezik, nesvjestica pa i smrt. Ne smijemo zaboraviti kako je dehidracija već nastupila kada smo žedni i vodu treba piti treba da do žeđi ne dođe.

FB_IMG_1616400799754novoU normalnim uvjetima, ljudskom organizmu potrebno je dnevno dvije litre tekućine. Tekućine, kao što su nezaslađeni čajevi, voda i mineralna voda ili određena vrsta supe. Uzmemo li u obzir kako konzumacijom nutricionistički bogatim namirnicama unosimo i 20-30% tekućine, onda možemo reći, kako smo dovoljno napojeni.

Ukoliko se nalazimo u toplijem dijelu godine kada su temperature veće i jače se znojimo, količina unesene tekućine mora biti još veća. Ne smijemo zaboraviti ljeti uz običnu vodu konzumirati i namirnice bogate mineralima, ali i manje količine soli koja će izlučene (naročito znojenjem) minerale zadržati u organizmu. Ovo je najbolje postići uz svježe povrće, ribu, bijelo pileće i pureće meso, ali prvenstveno povrtne, mesne i riblje supe koje nipošto ne smijemo presoliti i na taj način opterećivati bubrege.

FB_IMG_1616400907603

Posebna priča su sportisti, koji su izloženi povećanim naporima, naročito ukoliko treniraju (ili se takmiče) na većim temperaturama. Sportisti ljeti mogu izgubiti i do 4 kg oznojivši se na terenu ili u teretani. I dok su nekad priče o izbjegavanju tekućine za vrijeme treninga bile zlatno pravilo, danas se to promijenilo. Ljekari savjetuju obavezno uzimanje vode ili izotoničnih napitaka za vrijeme treninga, u malim gutljajima u više navrata kako ne bi došlo do dehidracije prije svega, ali i posljedično do slabijih rezultata.

Za svakih pola kilograma izgubljenih tokom treninga potrebno je popiti 2 čaše, odnosno 4 dcl vode kako bismo nadoknadili izgubljenu tekućinu. Koliko smo hidrirani najbolje možemo procijeniti po boji urina. Ukoliko je urin tamnožute boje, nedostaje nam tekućine, a ukoliko je blijedožute do prozirne, naše su potrebe zadovoljene.

161067071_1625377150987277_3138330772611843822_n

U početku, kad započnemo pojačano piti vodu, češće ćemo odlaziti na wc dok se organizam ne navikne na veće količine tekućine, a kasnije svaka 2-4 sata, što će ujedno značiti da nam vode ne nedostaje. Dva sata prije treninga potrebno je popiti 2 čaše vode, a pet minuta prije treninga još jednu čašu od 2-2,5 dcl. Za vrijeme treninga svakih dvadesetak minuta pijte 2,5-3 dcl tekućine. Ukoliko brojite potrošene kalorije, pomoći će vam informacija o preporuci ljekara da na svakih 1000 potrošenih kalorija nadoknadite litru vode.

Izvor: fitness.com